Výsledky studie vedené v Číně naznačuje, že pití čaje redukuje riziko vytvoření žlučových kamenů a rakoviny, speciálně u žen. Žlučové kameny, které jsou často viděny u žen, bývají spojeny s obezitou. Pokud kameny zablokují vystup ze žlučníku, mohou způsobovat nepohodlí a bolest - pod pravými žebry.
V této fázi žlučník buď kámen vyloučí nebo je nutné celý žlučník odstranit.
Naopak rakovina žlučovodu je vzácná, ale vysoce smrtelná, píše Dr. Ann W. Hsing z National Cancer Institute, Bethesda, Maryland a její kolegové v International Journal of Cancer. Poukazují ovšem, že rizikové faktory pro rakovinu žlučovodu nejsou jasně definovány. Z některých studií vyplývá, že konzumace čaje, speciálně zeleného, může chránit před různými druhy rakovin.
V nové studii vědci zkoumali efekt konzumace čaje na vznik rakoviny žlučového traktu a na vznik žlučových kamenů. Studie se zúčastnilo 627 pacientů s rakovinou žlučového traktu, 1037 se žlučovými kameny a 959 srovnávacích objektů.
Tým odborníků získal demografická data, lékařské a dietní faktory a spotřebu čaje. Popíječi čaje byli definováni na ty, kteří pili nejméně jeden šálek čaje denně po dobu nejméně 6 měsíců. Z 959 kontrolovaných subjektů 394 ( 41 %) z nich byli vždy ”pijáci” čaje.
U žen, které pily nejméně jeden šálek denně po dobu min. 6 měsíců se zdálo, že se riziko vzniku žlučových kamenů snížilo o 27 %, rakovina žlučníku o 44 % a rakovina žlučovodu o 35 %. U mužů mělo pití čaje podobné účinky, ale ne tak výrazně viditelné jako u žen.
Určité chemické látky v čaji brání abnormálnímu růstu buněk a mohou mít protizánětlivý účinek, který redukuje riziko vzniku těchto nemocí žlučového traktu, vysvětluje tým Hsingové.
Bude nutno provést další studie, aby byly tyto výsledky finálně potvrzeny.
Zdroj: New York (Reuters Health)
|