POPRVÉ V PRAZE - seminář Anti-Aging Medicine (12.-14. května 2006) |
Autor: MUDr. Jitka Trnková
|
Generelním tématem pražského kurzu anti-aging medicíny byl především vliv výživy a suplementace na zpomalení procesů stárnutí, pro posílení mentálního zdraví či pro management únavy, deprese či pocitů úzkosti. Byl vyzdvižen též význam bioflavonoidů (např. Pycnogenol) proti procesům stárnutí. Neméně důležitým bodem byl taktéž vysoce populární výzkum genového polymorfizmu, na jehož základě lze identifikovat cílenou preventivní terapii jednotlivce.
Ze studií prezentovaných v Praze jednoznačně vyplývá, že ideální pro dlouhověkost je snažit se o:
- BMI mezi 21-23
- váhu, která příliš nekolísá
- optimální nutrici, která k těmto faktorům přispěje (nutno vybrat individuálně!)
- tzv. zdravou krev – ve významu krev s optimální hladinou cukru i inzulinu
Management hladiny inzulínu má dle Dr. Hertogha velký význam pro udržení optimální váhy a pro zpomalení stárnutí. Pomocí tzv. zonální diety, která zdůrazňuje význam správného poměru v příjmu proteinů a cukrů (mezi 0,5-1), je možno udržet hladinu inzulínu na optimální bázi a nedochází k jeho nadměrnému kolísání (což by mohlo vést k impulzivnímu přejídání). Pomoci optimálně udržet inzulín v normě může dle posledních odborných studií i organický chrom (optimalizuje účinek stávajícího inzulínu a pomáhá tak snadnějšímu udržení váhy či hubnutí).
Zdroj: AMPS ČR, AAMC – Praha
|